Hoewel er variaties zijn bedacht is go een één tegen één spel. Het spel is vermoedelijk in China bedacht. Sporen daarvan zijn al van vóór onze jaartelling.Het spel is dus ouder dan Methusalem.

Go is overigens de Japanse en Westerse benaming. In China heet het wei qi (in het esperanto vej ĉi) en in Korea heet het baduk.

Het spel wordt gespeeld met witte en zwarte stenen op een bord met 19x19 lijnen maar naar believen kan op een bord met meer of minder lijnen worden gespeeld. Het bord stelt een gebied voor.
Het doel is punten scoren door gebied te veroveren (te ommuren) en stenen van de tegenstander te vangen. Wie de meeste punten heeft is de winnaar.

De spelregels zijn simpel en zo geleerd. Jong en oud kunnen prima samen spelen. Maar hoe win je ? Het is een denkspel (of, zo je wilt, een denksport), dus je hersenen moeten aan het werk!

Klik voor wat meer informatie op https://nl.wikipedia.org/wiki/Go_(bordspel)

 

Waar of hoe leer je het?

1. Overal, uit een boekje, 't liefst samen met een ander. Via "reageren?" kun je ons werf-boekje "In de ban van GO" aanvragen. Het wordt gratis toegezonden.

2. Op een club. Ga gewoon op bezoek en maak vrijblijvend een praatje.

3. Op internet. Voor de absolute beginner is er de site www.leergo.nl. Je kunt je verder ontwikkelen via de site www.321go.org.

Om te oefenen kun je partijtjes tegen een robot spelen op de site www.cosumi.net/en/. De grootte van het bord, de speelsterkte en de voorgift bepaal je zelf.

Net als de pizza-bakker: Onderaan beginnen!

Oh ja, koop een speelset in de officiële maatvoering. Gepriegel met kleine steentjes gaat je tegenstaan.

 

 

 

In de ban van GO

......................een spel dat blijft boeien.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb